Over mijn beeldend werk

 OVER MIJN BEELDEND WERK  

Mijn beelden zijn het resultaat van de zoektocht naar mijn innerlijke belevingswereld. Ik wil graag de verborgen kwetsbaarheid zichtbaar maken. Kwetsbaarheid durven tonen is iets wat ik mijzelf de afgelopen jaren niet toestond. Ik probeerde dit te ontwijken. Het is immers een emotie waar de meeste mensen zich niet prettig bij voelen. Mijn werk is contrastrijk en dit vertaalt voor mij ook de tegenstellingen van de harde werkelijkheid en het zachte kwetsbare leven. Door de randen van de herkenbaarheid op te zoeken creëer ik beelden waarin een extra dimensie te zien is naast de bestaande werkelijkheid. Mijn beelden, waarin innerlijk en uiterlijk elkaar ontmoeten, ontstaan door confrontatie met het negatief, met de keerzijde van het bestaan. Ik probeer steeds een bijzondere wereld tussen contouren, schimmen en schaduwen te laten ontstaan. Door pure transformaties probeer ik de spanning tussen het zien en ervaren te verhogen. 

INSPIRATIE

Mijn grootste inspiratiebron is mijn ervaring met het kwetsbare leven. Ook mijn fascinatie voor zowel de fragiele als krachtige elementen van onze natuur inspireren mij. Herkenning vind ik bij de expressionisten, de kunstenaars die vanuit hun gevoel werkten. Net als zij zie ik emotie als het voornaamste element van het beeldend vermogen. Kunstenaars die ik bewonder zijn:  Bill Viola, Hilma af Klint, Sebastiaan Bremer, Anselm Kiefer, Picasso en vele anderen. 

WERKPROCES 

Mijn zoektocht drijft mij intuïtief naar vormen die, voor mijzelf, zeer confronterend kunnen zijn. Mijn emotie zit in het gehele proces. In het veld geniet ik van de natuur en kom ik dichter bij mijn innerlijke zelf, hier ontstaan mijn beelden. Vorm en betekenisgeving volgen dan vanzelf. Net zoals de sfeer en zeggingskracht. Tijdens de nabewerking laat ik alle elementen samensmelten.

.Zoals Ansel Adams ooit schreef:

Fotografie, als een krachtig medium van expressie en communicatie, biedt een oneindige variëteit aan perceptie, interpretatie en uitvoering.